Vitamin eksikliği okul başarısını etkiliyor

Okul başarısının tek ölçüsü çalışmayla ilgili değil. Uzmanlar ilginç bir gerçeğe işaret ediyor, vitaminler ve kan değerleri…

Çok basit bir vitamin eksikliği dahi çocuğun okul başarını ciddi şekilde etkileyebilir, demir eksikliği de önemli faktörlerden biri.

D, B12, B1, B6 vitamini, folik asit (B9) eksiklikleri direkt olarak çocuğun okul başarısını etkileyecek bir hastalık durumu yapabilir. Demir eksikliği kansızlık yapar. Bu durumda olan bir çocuk, hiçbir şekilde kendini konsantre edemez, okuduğunu rahat anlayamaz, sınıfta uzun süre ders dinleyemez.

Okul Başarısı İçin Çocuklara Vitamin Takviyesi Gerekli Mi?

Çocukları hastalıklardan korumak, büyüme ve gelişimlerini hızlandırmak ya da okul başarılarına katkıda bulunmak için vitamin desteği gerekli mi? Yoksa iyot, demir ve B12 vitamini eksikliğinin okul başarısını olumsuz etkilediği göz önüne alındığında, vitamin ve mineral ihtiyacı için doğal besinler mi tercih edilmeli?

Tavsiye

Okul başarısı ya da diğer adı ile akademik başarı çocukların ve gençlerin hem öğrencilik hem de gelecek çalışma hayatlarını ciddi manada etkileyen çok önemli bir beceridir. Bu becerinin sağlanması, çevresel faktörlere bağlı olduğu kadar çocuğun ya da ergenin fizyolojik ve zihinsel sağlığı ile de yakından ilişkilidir. Bazen göz ardı edilen ve basit gibi görülen bir fiziksel rahatsızlık ya da kusur çocuğun akademik başarısını çok ciddi oranda etkileyebilmektedir. Bu sebeple çocukların her hangi bir rahatsızlık olmasa dahi her sene okula başlamadan kontrol amaçlı olarak bir çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanına görünmeleri çok faydalı olacaktır.

B 12 Vitamin Eksikliği

Beyin gelişimi için son derece önemli olan B12 vitamini vücutta üretilmez, bu nedenle mutlaka dışarıdan, özellikle hayvansal gıdalardan alınması gerekir.

Belirtileri neler?

B12 eksikliği, sinir uçlarını etkileyerek el ve ayaklarda uyuşukluk ve karıncalanmaya neden olabilir. Başlıca nörolojik bulgular el ve ayaklarda uyuşma, bellek zayıflığı, kişilik değişiklikleri, depresyon, sinirlilik, yürüme güçlüğü, nadiren halüsinasyon ya da manik davranışlar olarak özetlenebilir. Özellikle çocuklarda B12 eksikliği uzun süre devam ettiğinde gelişme geriliklerine neden olabilmekte ve öğrencilerin okul başarısında düşme görülebilmektedir. Çünkü, konsantrasyon ve öğrenme güçlüğüne yol açmaktadır. Vitaminin eksikliği ağrılı dil, saçlarda dökülme ve ciltte koyulaşmaya neden olabilir.

Yorgunluk, konsantrasyon ve öğrenme güçlüğünün yanı sıra unutkanlık, halsizlik gibi şikayetlerin nedeni olan B12 vitamini eksikliği öğrencilerin okuldaki başarısı ve gelişimini olumsuz etkiliyor

Nelerde bulunur?

  • Deniz ürünlerinde,

  • Kırmızı ette,

  • Yumurtada,

  • Tavukta,

  • Süt ve süt ürünlerinde,

D Vitamini Eksikliği

D vitamini; yağda eriyen vitaminler arasında yer alan ve vücudumuzda ultraviyole-B ışınları teması ile oluşturulabilen, aynı zamanda diyetle de alınabilen bir hormondur. Günde 10-15 dakika güneş ışığı görmek vücudun yeterince D vitamini üretmesine neden olmasına karşın D vitamini eksikliği oldukça sık görülen bir durumdur.

D Vitaminine Neden İhtiyacımız Var?

D vitamininin başlıca görevi gıdalar yoluyla alınan kalsiyum ve fosforun işlenmesidir. Kalsiyum ve fosfor kemik sağlığı için son derece önemli minerallerdir. Dolayısıyla D vitamini için öncelikli olarak kemik sağlığının korunması için önemli bir vitamin diyebiliriz.

Kemiklerin güçlü olması için D vitaminine ihtiyacımız var ancak D vitamini eksikliğinde sadece kemiklerimiz zayıflamıyor. Uzun süreli D vitamini eksikliğinin meme kanseri, kolon kanseri, pankreas kanseri, kalp hastalıkları, depresyon gibi pek çok ciddi hastalığı tetiklediği biliniyor.

D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Depresyon, kemik ağrıları, soğuk algınlığı, kasların zayıflaması, başın terlemesi, Kas krampları, halsizlik, eklem ağrıları, kilo alma, yüksek tansiyon, baş ağrısı, konsantrasyon eksikliği, mesane sorunları, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunları erken dönem D vitamini eksikliği belirtileri arasında yer alıyor.

C,D,E Vitaminleri Okulda Başarıyı Sağlar

Okulların açıldığı dönemde, havanın ani değişimi sebebiyle çocuklar sık sık hastalanmaktadır. Hastalıkları önlemek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için çocuklarınızı C,D ve E vitaminleri bakımından zengin olan besinlerle beslenmesini sağlamanız doğru olacaktır.

Bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri yeşilbiber, lahana, brokoli, kereviz, turp, pazı, ıspanak olarak sıralayabiliriz. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için bu besinlerin mutlaka tüketilmesi gerekmektedir. Omega-2 yağları ile birlikte balık ve ceviz tüketimi bağışlığı desteklemektedir. Her gün ceviz ve haftada mutlaka bir kez balık tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Meyveler C vitamini ile ön plana çıkmaktadır.

Özellikle turunçgiller mandalina, limon, kivi gibi besinlerin bolca tüketilmesinde yarar vardır. Her gün en az bir 1 adet kivi, 1portakal, 2 mandalina çocukların günlük C vitamini ihtiyacını karşılamaktadır. Mevsim meyvelerinin taze sıkılmış suları vitamin ihtiyacını karşılasa bile gerekli minerallerin doğrudan alınması için meyvelerin bir bütün olarak tüketilmesi önerilmektedir.

İşlenmiş Gıdalar

İşleme derecesine bağlı olarak, yiyecekler içindeki birçok besin yok edilebilir veya kaybedilebilir. Meyvelerin, sebzelerin ve kepekli tahılların dış katmanlarının soyulması, bitkisel besinlerini (fitokimyasallar) ve lifi ortadan kaldırabilir. Yiyecekleri ısıtmak veya kurutmak, belirli vitamin ve mineralleri yok edebilir. Gıda üreticileri, kaybedilen besin maddelerinin bir kısmını geri ekleyebilse de, gıdayı orijinal haliyle yeniden yaratmak imkansızdır.

Hayatınıza yüksek oranda işlenmiş bir gıdayı dahil edip etmemeye karar verme aşamasındaysanız, besin içeriğini ve sağlık üzerindeki uzun vadeli etkisini değerlendirmenizi öneririz. Yüksek kalori içeren, çok işlem görmüş bir gıda, sağlıksız olarak kabul edilebilir. Örneğin araştırmalar, şekerli içeceklerin yüksek alımı ile artan obezite, diyabet ve kalp hastalığı riski arasındaki ilişkiyi desteklemektedir. Ancak zeytinyağı veya yulaf ezmesi gibi faydalı besinler içeren bazı işlenmiş gıdalarla karşılaştırıldığında, bu belirtilen kronik hastalıkların oranının, daha düşük olduğu görülmüştür.

Çocuklara Kolay ve verimli şekilde nasıl vitamin verilebilir.

Transdermal Dalga Teknolojisi, tadı kötü olan tabletlere, yutulması zor olan kapsüllere, acı veren enjeksiyon yöntemlerine alternatif olarak tasarlanmış ve enjeksiyon yönteminden sonra en etkili çözüm olarak sağlık sektöründe kullanılmaya başlanmıştır.

Tablet gibi ilaçları düzenli olarak almanız gerekiyor ve bu ilaçları yutmakta zorlanıyor veya rahatsızlık yaşıyorsanız, transdermal tedavi sistemleri (TTS) sizin için çekici bir alternatif olabilir. Transdermal tedavi sistemleri, bir maddenin cildiniz aracılığıyla transdermal olarak vücudunuza emilmesini sağlayan kullanımı son derece kolay bantlardır.

TTS, çeşitli vitaminler, multi vitaminler, ağrı kesici vb. aktif maddeleri biyolojik sistemde serbest bırakmak için insan derisine uygulanabilen ilaç verme sistemleridir. TTS, bu aktif maddelerin deri tarafından emilmesini sağlayarak alttaki dokuya oradan da kan dolaşımına girmelerini sağlar. Madde, sindirilmeye gerek kalmadan doğrudan kan dolaşımına girer.

Transdermal bantlar veya transdermal terapötik sistemler (TTS), doğrudan cilde uygulanan ilaç formlarıdır. Aktif bileşen deri yoluyla emilir ve kan dolaşımı yoluyla vücuda dağıtılır. Bu yenilikçi dozaj formu, neredeyse 30 yıldır birçok hasta için tedaviyi kolaylaştırmaktadır.

Tavsiye edilen ürünler.

Transdermal Sistemlerin Avantajları

Transdermal tedavi sistemleri, tedaviyi hasta için çok daha rahat ve keyifli hale getiren içinde yüksek teknolojili barındıran yamalardır. Çok sayıda tablet almak zorunda kalmak yerine, hastaların genellikle haftada bir kez yeni bir yama uygulaması yeterli olmaktadır. Bütün bunların yanı sıra, vücuda yapıştırılan bantlar kullanım süresi boyunca vücuda sabit bir ilaç salınımı sağlar. Gece boyunca düşük ilaç seviyelerine bağlı olarak sabah kalkma ile oluşan semptomların önüne geçilmiş olunur.

  • Güvenli, güvenilir, kesin ve ağrısız dozaj alımı.
  • Bakıma muhtaç çocuklar, yaşlılar ve hastalar için daha kolay tedavi.
  • Yutma güçlüğü çeken hastalar için ideal bir çözüm.
  • Özellikle birkaç gün süren yamalar için daha uzun alım aralıkları.
Yazar : Wellness Team